Två barn tre bad

Mikael Rosengren Småbarnslivet på en pinne Kommentarer

Lisen och Lillen protesterar inte märkbart där de hängandes under varsin arm far ner för den branta källartrappan. Skickligt (men urbota korkat) parerar jag både leksaker och klädhögar på vägen ner. Inne i badrummet sätter jag igång vattnet i badkaret, något som alltid uppfattas som en ljuv signal för båda barnen. Lillen försöker genast ta sig upp över badkarskanten och jag ger honom en vänlig men bestämd hjälp i. Lisen är på väg hon också men jag hejdar henne. Klockan är redan alldeles för mycket och här gäller det att metodiskt och i tur och ordning få klart barnen för läggning

Illtjutandes och vilt protesterandes i form av våldsamma sprattlingar lyfter jag upp Lillen ur badkaret. Jag placerar honom på en handduk på golvet och torkning och insmörjning påbörjas omedelbart. Lillen är onaturligt stark. Och ursinnig. Sannolikt också en smula ointelligent, tänker jag, när han med full kraft, gång på gång, kastar sig bakåt. Hade det inte varit för att jag uppmärksammat ursinneskasten hade Lillen förmodligen förolyckats nere i badrummet den här kvällen. Inget huvud, inte ens Lillens, hade pallat för trycket om det träffat klinkergolvet med den kraft han själv uppbådat.

Efter en kort men framgångsrik kamp med Lillen får jag ner Lisen i badet. Med Lillen mellan mig själv och badkaret, och med min egen kropp som skydd mot fler bakåtkast, sköljer jag av och gör rent Lisen. Med ett snabbt lyft ur badkaret och med målet i nära sikte (båda barnen insmorda och klädda i pyjamas) upptäcker jag att Lillen just upprepat Lisens bedrift att kissa ner sig själv och golvet. Jag förbannar i tur och ordning Lillen, situationen och den otillräckliga betygsskalan. Här råder inget annat än att lyfta i Lillen i badet igen och börja om från början. En oundviklig tanke om hur helt jävla otroligt det är att allt kan hända på en och samma kväll far genom mitt huvud.

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.