Trevor och farfar

Kul med Kids TIPS Kommentarer


Författaren

Robbe Eriksson


 

Vi har träffat härliga Robbe Eriksson, en av grundarna till bokförlaget Skabetti Books and Agency samt författare till boken Trevor och farfar som han skrivit på egen hand och som nu finns till försäljning på massor av ställen runtom i Sverige.

Berätta lite om dig själv.

Bor i Täby, 47 år, har barnen Pim, Frida, Leo och så barnbarnet Trevor förstås.  Driver sedan 2008 en egen firma tillsammans med sonen Pim och de har ytterligare tre anställda. Driver även bokförlaget Skabetti Books med tre kamrater.

Hur kom det sig att du startade ett bokförlag och började skriva böcker?

Två av mina barndomsvänner skrev en bok som handlar om fotboll och mat, som heter ”Fotbollskokboken 2×45”. När ursprungsförlaget gick i konkurs frågade de mig om vi tillsammans skulle starta ett förlag så vi kunde ta över rättigheterna till deras bok. Jag är ju entreprenör och tycker om utmaningar. Dessutom tycker jag om att skriva, vilket direkt resulterade i en populärhistorisk kokbok som fick namnet ”Och så åt de också”. Den sålde ganska bra och i dagsläget har vi sju böcker i vår katalog. Har spelat musik i hela mitt liv, med varit en kanske pretentiös och usel låtskrivare. Upptäckte för några år sedan att jag var betydligt bättre på att skriva berättelser, vilket jag försöker ta vara på och utveckla.

Hur kom idéen med boken Trevor och farfar ?

När jag fick mitt första barnbarn för två år sedan väcktes idén att skriva en bok om vårt liv. Trevor är visserligen sju år i boken, men det är också det enda jag har ändrat. Alla personer som finns i boken finns på riktigt, vilket är kul och viktigt tycker jag. Eftersom jag har barn med två olika kvinnor som dessutom är bästa kompisar, ville jag beskriva att det faktiskt kan fungera och även vara fint att ha en lite annorlunda familjekonstellation.

Beskrivning av boken Trevor och farfar.

Boken handlar om min familj som ser lite speciell ut på grund av att den har en annorlunda sammansättning som ganska många moderna familjer har nu för tiden. Då jag tycker mycket om historia, vill jag även väcka ett intresse för Sveriges historia hos barn. I boken som skall bli en serie, berättar jag för mitt barnbarn Trevor om historiska personer och vi besöker platser där man kan se och lära sig mycket om svensk historia. I den här första boken som heter ”Kungen som gick in i dimman”, berättar jag om kung Gustav den II Adolf och vi besöker både Livrustkammaren och Vasamuseet.


Svårigheter på vägen med att ta fram en bok?

När jag började det med att förlägga böcker hade jag ingen aning om, vare sig hur man skriver eller tillverkar en bok. Nu efter tre år har jag ganska bra koll, men jag lär mig hela tiden. Svårigheter finns det självklart. Man är ju beroende av andra till exempel, vilket ibland blir lite knepigt för en otålig människa som jag. Ett annat problem är bildrättigheter. Om man använder andras bilder i en bok, så måste man ta reda på vem som äger rättigheten till just den bilden, så fotografen kan få ersättning. Detta kan ta lite tid, men det brukar lösa sig.

Har du erfarenhet/utbildning inom författarskap?

Jag har ingen utbildning i konsten att skriva. Har inte ens gått en skivarkurs eller liknande. Skrev mycket på sociala medier och många tyckte att jag hade ett bra sätt att uttrycka mig på. Av den anledningen så ville jag inte gå någon kurs eller använda en lektör eller liknande. Självklart är det en chansning, men om det fungerar är det ju roligare att man inte har samma utbildning som andra författare. Fungerar det, är det ju kul att ha ett eget uttryck.

Hur har du gått tillväga i produktionsprocessen?

Först skriver jag text, sen lämnar jag detta till min formgivare som stoppar in det i en PDF. Sen bestämmer jag hur bilderna skall se ut och kommunicerar detta med min kompis Mackan som illustrerar boken. Sen är det bara att gneta på. Till slut är det ändå jag som måste se till att all text är korrekturläst, alla bilder är beskriver texten korrekt och att formgivningen ser ut som jag vill. Sen skall det ju till framsida, baksidestext, säljblad och tacklista. Sen måste man ju bestämma upplaga och sälja in till bokhandeln också. Ganska mycket pyssel faktiskt. Värt att notera är att det bara är halva jobbet som är gjort när man är klar med själva boken. Sen skall den ju säljas också. Det är inte helt lätt skall gudarna veta

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Har skrivit klart den andra boken i serien som heter Trevor och farfar. Vikingen som skrev i sten, som om allt går som det skall skall den släppas i slutet av mars 2018. Fram tills dess försöker jag åka runt i låg och mellanstadieskolor. Där läser jag för barnen och spelar gitarr. Spelar ju i band i boken, så det tycker både jag och barnen är kul. I höstas släppte vi ju även boken ”Mums för Minigourmeter och Matgladisar”, som bland annat Edward Blom och hans fru Gunilla har skrivit. Den skall ju också säljas under våren och den är även nominerad till Gourmand Awards i Kina, vilket är lite som ett världsmästerskap för kokböcker.

Finns det någon aktivitet/facilitet som du vill tipsa om som är kul för farfar och barnbarn?

Är man historieintresserad som jag, så är mitt självklara tips, Livrustkammaren och Vasamuseet. De är båda helt unika i sitt slag. I kommande boken kommer vi även besöka vikingastaden Birka och Vikingamuseet Vikingaliv på Djurgården.

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.