Ska du på förlossningsäventyr

Ska du på förlossningsäventyr?

Eva Grape Ersson Med mod att föda Kommentarer

En del kvinnor och par väljer att se den stundande förlossningen och början på livet med barn som ett stort äventyr. Vem vill inte förbereda sig inför ett sådant?

När jag var liten drömde jag om att bestiga Mt Everest utan syrgas. Den drömmen förändrades men när jag blev gravid valde jag den metaforen inför min stundande förlossningen. Hur skulle jag förbereda mig inför det spännande och utmanande äventyret? Vad tyckte jag var viktigt? Hur ville jag ”träna”, vilka skulle vara med mig? Hur skulle jag lägga upp tiden innan? Hur skulle jag göra den här upplevelsen så bra som möjligt? Jag var så nyfiken på hur det skulle bli. Precis som om jag skulle ha bestigit världens högsta berg visste jag ju inte hur det skulle bli för mig, hur jag skulle uppleva det eller vilka utmaningar jag skulle möte. Jag och min man tog oss an äventyret och förberedde oss så gott vi kunde. 

En kvinna berättade för mig att hon inte hade tänkt förbereda sig inför sin förlossning eftersom ju kvinnor fött barn i alla tider, hon var inte rädd, och det borde inte vara något problem. Men när hennes vän sa – det är naturligt att springa men du skulle väl inte springa ett maraton utan att träna först? Då valde hon att ringa mig och gå en profylaxkurs tillsammans med sin partner.

Paret jag var doula för senast sa efteråt att de berättat för alla på BB och deras vänner att de fött med doula och var så nöjda. Reaktionen de fick var – oj, var ni så rädda innan?! – Åh, nej inte alls, var deras svar, vi ville bara vara så förberedda som möjligt.

Det finns många som är oroliga och kanske rädda inför sina förlossningar. Om så är fallet för dig, önskar jag dig allt mod i världen att våga möta dina rädslor innan förlossningen på det sätt som känns bäst för dig. Att gå in i förlossningen utan att ha förberett sig är inget jag kan rekommendera. Det blir lätt en chock och varken den födande eller partner har något att ”ta till”, inga verktyg att hantera förlossningen med.

Och för dig som inte är rädd finns det inga hinder att öka chanserna för en positiv förlossningsupplevelse. Även du har mycket att hämta från att läsa på, gå profylaxkurs och att ha med en doula på vägen. Inget av det är något som står i vägen.

Lycka till med ditt förlossningsäventyr!

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.