Resetips

Kombinera en långresa med en föräldraledighet? Kanske Thailand?

Kul med Kids REPORTAGE, Resor Kommentarer


HUAY YANG - THAILAND

Resa under föräldraledigheten


 

Tänk att ha den fantastiska möjligheten att kombinera en långresa med en föräldraledighet. Det gjorde Familjen Mathiesen/Jonsson, dom åkte till Thailand i 7 veckor med barnen Fred och Ella till den mysiga och lugna byn Huay yang, 30 mil söder om Bangkok.

Om Huay yang: Byn är en gammal liten fiskeby och inte uppbyggd som en klassisk turistort med strandpromenad och hotellkomplex. Det är snarare ganska utspritt med hus/restauranger och mycket omkringliggande landsbygd med kokospalm- och bananträdsodling med kossor som går och betar fritt lite överallt. Väldigt vänlig liten by med gullig lokalbefolkning (som alltid i Thailand). Dock i princip enbart svenska långtidsturister och det är mestadels föräldralediga barnfamiljer och pensionärer. Det finns en lite finare resort i byn med hotellkänsla (frukostservering etc) men de flesta antingen hyr eller har köpt eget hus i ett av de ca 20-30 inhängnade områdena som ligger utspritt i byn. Varje husområde har egen pool och det är oftast bra granngemenskap med enbart svenskar. Att husen är inhängnade med vakt dygnet runt känns visserligen tryggt, men samtidigt ganska onödigt för det känns så lugnt och ”ofarligt” i byn. Ungdomar som backpackar existerar inte. Det finns inget direkt partyliv, utan mest trevliga restauranger som stänger relativt tidigt.

Livet i Huay Yang Folk har valt att leva sina vardagsliv här under en längre tid och jag tror därför det inte finns samma intresse för klassisk bargata/festliv/shopping. Man orkar inte gå runt på ”restaurangjakt” på en bargata varje kväll för att sen ”natta” i vagnen om man är borta under en längre period med små barn. Utan det är rätt skönt att bara åka och äta (alternativt hämta hem mat), sen åka hem för att varva ner. Sen när barnen sover i sina sängar kan man sitta på terassen och kolla på någon serie eller så på paddan. Kanske tar man ett kvällsdopp i poolen eller läser en bok. Eller så hänger man med någon av de andra långtidsboende grannarna. Lite som hemma fast lite mindre snöslask och stress. Man tillåts till ett avkopplande prestigelöst vardagsliv med lite krav. Tvätten lämnade vi till tvätteri och städning av huset en gång i veckan ingick i hyran.

Hur var stranden? Ljus och mjuk sand med rent vatten. Kanske inte det allra mest turkosa vattnet med stort snorklingsutbud, som man kan hitta längre söderut i Thailand. Men dock väldigt rent och klart vatten med sammetslen havsbotten utan stenar. Stranden är perfekt för snäck- och krabbjakt och vågorna (som ibland iofs kunde va stora) ger ett skönt lugn. Fortfarande en väldigt oexploaterad strand och inga strandförsäljare eller tjatig ”säljande” personal. Inga krimskramsbutiker. Men enstaka fantastiska lunchställen med tillhörande massage. De flesta åker ofta till samma lunchställe varje dag och på så vis är det enkelt att skapa vänner till barnen och även vuxna lär lätt känna varandra. Familjär stämning. Det råder ett härligt lugn på stranden, med respekt för varandra. Vi var aldrig oroliga för stöld, vi kunde bada alla i familjen samtidigt utan att bry oss om väskan uppe på stranden. Inga bilar i närheten, bara folk som parkerar sina salenger. Det finns ingen gata längs med stranden, utan man tar sig ner till havet på någon av de ca 5-10 små grusvägarna som går ner mot vattnet genom kokosträdsodlingarna.

Hur tar man sig bäst runt i byn?
Eftersom det inte finns en tydlig stadskärna eller huvudgata så blir allt lite utspritt och därför tar alla (läs: alla) sig runt i en sk saleng. Det är en moppe med sidosoffa som barnen kan sitta i. Kändes lite nervöst och ”vårdslöst” innan vi lät barnen åka i en sådan, men efter att ha varit där ett tag så kändes det hur lugnt som helst. Det är ju bara småvägar man kör på och det är verkligen ingen trafik, får ibland stanna upp för kossorna som ska över vägen. Skulle säga att det nog är betydligt farligare att ha barnet i cykelstol på pakethållaren hemma i Sverige med exempelvis Täbys trafik. Men sjukt smidigt sätt att ta sig runt på. Slipper allt ”kånkande” av vagn och strandväska till stranden.

Hur fungerade det med maten för barnen?
De flesta restaurangerna drivs av lokalbefolkningen och har fantastisk mat med priser om möjligt ännu lägre än vad man är van vid på de flesta thailändska klassiska turistorter. Men vissa har också anpassat sig efter alla svenskar som bor i byn (finns t o m restauranger som är svenskägda). Det är en konstig känsla av att det är så försvenskat men ändå knappt ”turistigt”, ovanlig kombo på de flesta resmål. Men det betyder ju att det blir väldigt mycket smidigare med barn. Exempelvis finns det vissa restauranger som har klassiska svenska barnrätter så som köttbullar, carbonara, korv, bolognese eller pannbiff på vissa restauranger. Men självklart finns det även sjukt god och billig thaimat. Fried rice med kyckling blev en favorit hos barnen. Vi lagade aldrig mat hemma, åt antingen ute eller köpte hem och åt på terassen. Frukosten åt vi alltid hemma med svenskt kaffe och medhavd kaviar till äggmackorna.

Hur va lokalbefolkningen?
Väldigt vänligt folk och det råder familjär stämning mellan långtidsboende svenskar och thailändarna. Eftersom det fortfarande är en relativt ”ny” ort för turister så är det något begränsat med engelskakunskaper, men allt löser sig ju alltid ändå (med lite tålamod).

Hur va det att va där under lågsäsongen?
Vissa upplever det lite ”dött”, det finns ju som sagt ingen huvudgata att gå och strosa på på kvällarna, utan man åker till en specifik restaurang med sin Saleng. Och när lågsäsongen börjat så är det verkligen lite folk på restaurangerna, vilket vissa kan uppleva lite deppigt. Vi tycker bara det är skönt! Speciellt på stranden är det total vila. Allt är avslappnat och det är enkelt att leva här. Känner ALDRIG någon oro för stöld etc. Alla är så otroligt snäll och äkta.

Hur bodde ni och vad kostade det?
Vi hade ett hus med två sovrum, kök/vardagsrum och pool på området. Huset låg ca 700meter från havet, men eftersom vi hade Saleng så spelade det inte någon roll om det var 100 meter eller 700m, tog ändå vara ca 5 min att köra ner. Vi fick betala 3500kr/vecka för huset. Bra standard med A/C i alla rum. Sen finns det även dyrare för ca 23000/månaden precis vid havet med egen pool. Dessutom bara skönt inte ha poolen/havet på ens egen tomt när man har en 3-åring och en 1-åring att hålla koll på 😊. Och bara ca 50 meter till poolen från vår tomt oavsett. Vill man åka hit med lite äldre barn (från förskoleålder) så finns Svenska skolan här med svenskutbildade pedagoger som följer läroplanen. Även barnklubb liknande klassiska resebyråernas.

  • Minus

    Lite jobbigt att ta sig hit. Måste åka bil/buss/tåg från Bangkoks flygplats och det tar ca 5 timmar. Kanske är det detta som är anledningen till att många som kommer hit är långtidsboende.

  • Plus

    Underbart att få vara tillsammans en längre tid utan krav och riktigt boozta upp inför kommande småbarnsår med jobb/hämtningar/lämningar/vabb etc 😀! Kommer definitivt åka igen.

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.