Pufz designar och säljer livsmedelsklassade silikonprodukter med fokus på kvalitet och funktion!

Kul med Kids REPORTAGE Kommentarer


Anna Hägerstedt berättar om

Pufz


Vi har haft nöjet att prata med Anna Hägerstedt som är grundare till Pufz som förser föräldrar till småbarn med produkter som underlättar i vardagen och är snygga samtidigt som de är ingenjörsmässigt genomtänkta och miljömässigt försvarbara. Pufz designar och säljer livsmedelsklassade silikonprodukter med fokus på kvalitet och funktion!

Berätta lite om dig själv

Jag är 42 år och bor i Åkersberga tillsammans med min familj bestående av sambo, två barn (9 och 3 år) och tre katter. Jag är utbildad civilingenjör i Farkostteknik på KTH med inriktningen som då hette ”Datorsystem för design och produktframtagning”. Det innebar i princip att jag tillbringade de sista två åren på min utbildning med att programmera allt från CAD-program, XML och databaser till hemsidor och den tidens mobilinterface WAP samt gick ett gäng produktutvecklings- och industridesign kurser. Om det är någon som tycker det låter intressant så tror jag att den inriktningen ingår i programmet Design och Produktframtagning numera.


När började du fundera på att starta eget och varför? 

Det var när jag fått min första produktidé och helt enkelt behövde ett företag för att kunna komma vidare. Det har aldrig varit någon dröm för mig att starta eget företag. Det bara blev så eftersom det var det som behövdes för att komma vidare.

Hur kom idéen med Pufz? 

Första produktidéen kom när jag var hemma med min dotter som idag är 9 år. Jag lagade mycket egen barnmat till henne men hittade inte några bra formar att frysa in barnmaten i. Efter mycket letande så bestämde jag mig för att ta fram den produkten jag själv saknade och på den vägen är det.

Svårigheter på vägen med att starta och driva Pufz? 

Att allting tar sån tid, särskilt när man är envis och vill göra allt själv.

Har du tidigare erfarenhet/utbildning inom detta område? 

Jag har ingen tidigare erfarenhet av att driva eget.

Hur har du gått tillväga i produktionsprocessen? 

Jag har haft lite olika tillvägagångssätt genom åren som gått men det vanligaste är att när jag får en idé så gör jag en enkel skiss, ibland till och med med papper och penna, som jag skickar över till min fabrik. De hjälper mig att ta fram en ritning som ofta behöver gå ett par vändor fram och tillbaka innan jag är nöjd och vågar sätta igång själva produktionen.

Svåraste med att starta eget? 

Min största tröskel var att våga ta steget. Sen tycker jag också att det var jobbigt att fylla i alla papper men det var nog mest mentalt. På hemsidan www.verksamt.se får man massor med bra handledning och alla papper, från alla olika instanser, man behöver fylla i finns på samma ställe och går att fylla i digitalt.

Positivt och negativt med eget företag? 

Det positiva är att det är jag som bestämmer. Allt från arbetstider till produktutbud. Det negativa, eftersom det just nu bara är jag som arbetar i företaget, är att allt hänger på mig. Högt som lågt. Alltifrån att packa och skicka beställningar, hitta på nya produkter, underhålla hemsida, sociala medier mm, bedriva marknadsföring till att sälja och dra in pengar till företaget.

Hade du gjort något annorlunda när du tittar tillbaka? 

Det är klart att det finns saker som jag kunde ha gjort annorlunda om jag tittar tillbaka, men hade jag inte gjort dem så hade jag inte heller varit där jag är idag.

Tips till andra som vill starta eget? 

Mitt viktigaste tips är att våga chansa. Och var inte rädd att fråga personer i ditt nätverk. Min familj och mina vänner har verkligen varit guld värda och hjälpt mig massor. Det finns även massor av hjälp att få av Tillväxtverket och NyföretagarCentrum runt om i landet. Ett annat tips är att försöka hålla ner kostnaderna, framför allt de fasta, i början. Själv har jag t ex kontor hemma och de första åren hade jag även lager hemma. Nu har jag plocklager hemma och ett bulklager i närheten.

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

Massor med nya smarta, innovativa produkter! Jag får massor med härlig inspiration till nya produkter från er alla. Era idéer är mina utmaningar!

Kolla in webbshopen: http://pufz.se/om du vill hitta finfina produkter.

Slutligen, finns det någon aktivitet/facilitet som du vill tipsa om som är kul för förälder och barn? 

Som förälder och ingenjör så måste jag slå ett hårt slag för Tekniska Museet. Dit är det alltid roligt att gå, både för mig som vuxen och för mina barn. Sist vi var där hann vi nästan inte göra allt. Vi fastnade i lekparken utanför entrén och bland de fantastiska klätterträden som finns ner mot vattnet i närheten av museet.


DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.