Recension museum

Kungsholmspappan recenserar Nordiska museet

Carl RECENSION MUSEUM Kommentarer


Turist: Is this the royal castle?

Jag: No, it´s the Nordic Museum where you can look at different wall paper used in Sweden during the 20ths century.

Kanske Stockholms pampigaste, vackraste och finast belägna byggnad. Finns det inget annat vi kan fylla den med? Innehållet är kulturhistoriskt viktigt javisst – men kan man inte förvara olika virkmönster genom åren på någon annan plats?

Ett besök på Nordiska museet görs främst för den fantastiska byggnadens skull. Det är en enorm sal med korridorer dunt om som inhyser allt från leksaksutställning till traditionell svensk dukning, Ja ni hör ju hur maxat detta är. Sedan finns det en funkislägenhet som är inredd á la 1950 -tal vilket ger en häftig känsla av att vara hemma hos mormor.

För barn finns något de kallar ”lekstugan” som är en miljö uppbyggd med 1800-tals boende gammal spis, affär etc som är väldigt uppskattad av de små.  Här kan man veva sig över ån med en liten brygga och dra upp hinkar ur brunnen.

Kostnaden är 120 kr  (+20 kr för lekstugan) vilket gör museet till en ganska dyr historia – om man som sagt inte älskar att lära sig mer om olika virkmönster genom tiden.


NORDISKA MUSEET

För barn finns det ett litet, men samtidigt mycket bra lekrum med historiskt tema med kök osv. För oss vuxna finns typ virkade dukar och tapeter från svenska hem. Inte min favvo, men men.


Restaurang: Placerad med utsikt ut mot stora salen så kan man sitta och uppleva den stora rymden och höra ens barns skrik och gnäll eka i den enorma byggnaden. Vad gäller maten så är den ”mjää”. 2,5 på en femskala.

Matsäcksrum:
Finns på nedre plan, har själv bara gått förbi, men såg ok ut vad jag kommer ihåg.

Betyg:

 

Kungsholmspappan säger: Nordiska museet är säkert ett viktigt arkiv för vårt arv. Placerat på stans bästa adress kommer du höra turister undra om det är ”the castle?”, men nej, ”old wallpaper”.


Nordiska museet: 2 av 5 poäng
40%

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.