Matpiraten

Kul med Kids Mat/Recept, REPORTAGE Kommentarer


Vill du att dina barn ska äta varierat och nyttigt? Ibland går det lekande lätt och vissa dagar är det en utmaning. När Jannicé Andén som är kostrådgivare med kognitiv inriktning samt friskvårdskonsult skapade Matpiraten var det helt enkelt hennes eget sätt att lära sina barn om mat. Jannicé bestämde att det ska vara roligt och enkelt. Så föddes Matpiraten kortlek. Nu, nio år senare, har hon fortsatt att visa både barn och föräldrar om mat. Den här gången fick Jannicé och Matpiraten komma hem till oss på Kul med Kids. Vi hade både roligt och lärde oss av varandra. Det finns så många kloka tankar. Titta på filmerna så får ni se.

"Varje gång det går att skapa bra vanor tidigt så blir det helt enkelt något som sitter (eller hur! som att borsta tänderna)"

När vi träffades gick vi igenom det kroppen behöver för att må bra. Vi hoppas att ni gillar filmerna och i vår community så har vi skapat en grupp som heter: Konsten att få barn att äta varierat och nyttigt. Gå gärna med i gruppen för att kommentera, fråga och bolla!


Matpiraten del 1


Fyra förväntansfulla tjejer mellan 2 och 5 år väntar besök av Jannicé och Matpiraten. Vem är Matpiraten, hur ser Matpiraten ut och vad gör Matpiraten undrar dom? Det blir ett spännande och lärorikt möte med Matpiraten och härliga Jannicé! Tjejerna trodde att Matpiraten var lite farlig, pirater brukar ju vara läskiga men den här Matpiraten är ju en snäll pirat! En pirat som vill hjälpa oss att äta bra mat! Under mötet med Matpiraten kommer frågor som man inte alltid tänker på, t ex hur man vet att man är hungrig? Det känns i hela kroppen säger en av tjejerna! Vad kul att få besök, det här blir en rolig och lärorik eftermiddag!Matpiraten del 2


Tjejerna förstår snart att Matpiraten är en väldigt snäll pirat som vill lära oss hur man äter sunt, mår bra och håller sig frisk. Piratens kroppsdelar och färger visar detta på ett pedagogiskt sätt så att tjejerna förstår. Tjejerna tycker det är jätteroligt att titta på den medföljande kortleken och berätta vad de ser på de olika korten. Färgen på korten kopplas ihop med delarna på Matpiratens kropp och med lite både blått, gult, rött och grönt blir maträtten både komplett och rätt!Matpiraten del 3


Det är roligt att med hjälp av korten och deras bilder och färger planera vad veckans middagar ska innehålla. Med en hel del teamwork sätter vi tillsammans ihop måltiderna och Jannicé skriver så pennan glöder så att vi ska komma ihåg vad vi ska äta och handla. Å vips, med lite blå, gröna, röda och gula kort så har vi en hel veckas middagsmenyer klara! Vi börjar med nudelsallad innehållande gurka, räkor och avokade. Väldigt mumsigt, det har blivit en favorit här hemma!


Avslutande kommentar


Matpiraten är ett roligt och lärorikt spel som på ett pedagogiskt sätt får barnen intresserade av maten vi äter och som också bidrar till en förståelse för vad maten betyder för kroppen.
 
Spelet riktar sig till barn mellan 5-12 år, vi spelar med barnen som är mellan 2-5 år gamla, och spelet går enkelt att anpassa efter barnens ålder. Vi brukar plocka fram lite olika sorters grönsaker som snacks och som också blir ett pedagogiskt inslag i själva spelandet.
 
Våra 4 tjejer tycker om att vara med i köket och förbereda maten. 3 av 4 tjejer är lite mer matentusiaster och tycker det är spännande att prova nya smaker och konsistenser. En av tjejerna är lite mer avvaktande och lite svårflörtad vad gäller maten.
 
Spelet har gett oss, både barn och föräldrar, inspiration till vardagens matlagning och tillsammans planerar vi nu med hjälp av korten vad veckans middagar ska innehålla. Barnen pratar mycket om Matpiraten och den snälla piratens olika kroppsdelar. Matpiraten är spel vi på Kul med Kids varmt rekommenderar!

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.