Livet på Gran Canaria

Kul med Kids REPORTAGE Kommentarer


CAROLINE ANDERSSON OM

Livet på Gran Canaria


Vem har inte drömt om att flytta utomlands en period i livet? Vågar man, hur fungerar det med barnen, vad ska man tänka på? Caroline Andersson en 37 årig tidigare Vallentunabo bor sedan 14 år på Gran Canaria i ett lokalt område som heter San Fernando, i ett mysigt litet radhus med med sina två barn Philip och Alva och hunden Goffi.

Hur började allt?

Jag startade som reseledare 2001 och fick bl.a. Gran Canaria som destination. Man var ung, utan kostnader och livet var en enda stor fest. Efter några säsonger på Kanarieöarna samt Menorca så hade spanskan blivit bättre och jag sökte som flygvärdinna till det spanska flygbolaget Spanair. Startade där 2004, bodde både i Madrid och Barcelona innan jag fick fast anställning på Gran Canaria. Det var lite som att komma hem då men kände till ön sen tidigare. Så jag köpte hus, träffade min Ex man och skaffade två barn, Alva född 2010 och Philip född 2014.

Spanair gick i konkurs 2012, jag sökte och kom in på SAS i Köpenhamn. Vi visste att vi ville bo kvar i Spanien så jag har pendlat sedan dess. Arbetat 5 dagar i Danmark och flygit och sedan varit hemma i 10 dagar. Så det fungerade fint. Nu har jag och mannen gått ifrån varandra efter 12 år och har barnen veckovis men det fungerar väldigt bra ändå att arbeta 1 vecka och vara hemma som super mamma 1 vecka. 


Vad är skillnaden på förskola/skola mot i Sverige?

Barnen går i spansk kommunal skola och det är stor skillnad från den svenska. Här startar man när man är 3 år och då ska man vara blöjfri. Skolan pågår 08.30-13.30 och det kan vara upp mot 20 elever i varje klass, även 3 åringar. Du följer ej med in utan man lämnar och hämtar vid stora dörren och man har endast samtal med lärare en gång i månaden. Men trots det så tycker jag om det. Barnen kommer glada hem från skolan, hämtar 14.30 så jag betalar för matsal och man kan även hämta 15.30 som senast. Dom lär sig mycket från tidig ålder men det ör även mycket lekar. Dom skriver skrivstil och det är en del disciplin. 

Hur fungerar det med språket för barnen?

När det gäller språket så har jag alltid talat svenska med barnen och det har aldrig varit något problem för pappan till barnen. Han har själv lärt sig en massa. Han i son tur talar spanska med barnen och dom får även spanska av att vi bor i Spanien , skolan , vänner, etc. vi har haft Au Pair i flera år och både haft svensk talande som kunde bättra på svenskan när jag flög men även haft engelsk talande , och trots att det kanske var svårt första veckan för barnen så är dom helt underbara och som små svampar, dom samlar upp ord och när du minst anar det så talar dom med varandra med engelska ord. Så barnen pratar 2,5 språk kan man säga. 


Hur fungerar det sociala livet, var det lätt att skaffa nya vänner?

Det som är helt underbart med Spanien är att man ofta är ute, med barn är det lätt då man alltid går omkring i sommarkläder på Gran Canaria så pool, strand eller park ligger alltid på listan. Där träffar du mycket folk, vänner till barnen som ofta blir vänner, så väldigt enkelt att ha ett socialt liv tycker jag. Även barnens skola och aktiviteter gör att man alltid har något roligt att göra.

Negativt med Gran Canaria?

Negativt är väl att du betalar för det mesta, sjukvård är gratis om du arbetar , eller om du arbetar i Europa och har blått EU kort, annars betalar du för skolan, uniformsdelar samt skolböcker ( ca 300€ ) per barn per år samt att matsal i skolan betalar man för och beroende på hur mycket man tjänar på sin deklaration .

Var det några svårigheter inför flytten? 

Det är mycket pappersarbete i Spanien, inget går digitalt som via Sverige så stämplar hit och dit till allt möjligt men man vänjer sig.

Är du sugen på att flytta hem till Sverige igen? 

Vi har ett underbart liv så jag har inga planer på att flytta hem. Men är väldigt svensk med alla traditioner och kommer hem så fort jag får tillfälle!


DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.