LipFish sprider färg och glädje med lekfulla kläder.

Kul med Kids TIPS Kommentarer


Jenny Boije berättar om

LipFish


 

Vi har träffat härliga Jenny Boije som är grundare till LipFish som är ett svenskt klädmärke med ambitionen att göra färgglada och lekfulla kläder och leksaker för barn mellan 0 och 8 år med mycket hög kvalitet.

Vem är Jenny?

Jag är 43 år och kommer från Norrköping men har bott i Stockholm i 20 år. Bor i lägenhet tillsammans med min man och två barn (11 och 13 år gamla). Är utbildad informatör med inriktning på att skriva teknisk information/bruksanvisningar. Jobbade med webbutveckling och som informatör i ca 6 år innan jag startade LipFish.

När började du fundera på att starta eget och varför? 

Det var aldrig en plan att starta eget. Hade intrycket att man skulle behöva jobba mer än 40 timmar/vecka då, vilket inte passar mej. Men jag har pysslat med olika kreativa projekt hela mitt liv - och dessutom sålt det jag gjort från att jag var 8-9 år. Det har varit kylskåpsmagneter och halsband av cerenitlera, galna handväskor, foton, bröllopstårtor mm.

Hur kom idéen till LipFish? 

Det fanns en designmarknad i Stockholm som hette Street. Jag tänkte det kunde vara en kul idé att stå där och sälja det jag hade tillverkat just då, vilket var skallror och kramdjur. Vid ett tillfälle kom ett företag förbi och ville beställa typ 100 skallror eftersom de skulle matcha deras filtar så bra. Så det blev till att sy och starta företaget.

På Formex 2004 hade det företaget med mina skallror i sin monter som de delade med ett annat företag. Efter det blev jag kontaktad av tjejen som hade det företaget, eftersom hon gärna ville bli distributör för mina skallror. Då var det dags att hitta någon form av produktion. Jag hittade ett hantverkskollektiv i Estland. Skickade material och sen åkte jag dit och visade hur allt skulle göras.

Sen kom jag på att det ju kunde vara kul med ett plagg som dessutom gick att leka med. Så jag köpte in enfärgade bodys och tröjor, klippte bort etiketten och sydde dit grodor med hängande ben. Dessa sålde jag på kommission i en butik samt på Street. Eftersom folk verkade gilla idéen så bestämde jag mej för att leta upp en fabrik som kunde sy upp kläderna med applikationer. Turkiet verkade bra eftersom jag tycker att de har bra kvalité och det är nära.

Svårigheter på vägen med att starta och driva LipFish? 

Helt klart att hitta bra producenter. 

Har du tidigare erfarenhet/utbildning inom detta område? 

Nej, ingen alls. Men jag är bra på hitta lösningar på problem och att ta reda på saker, vilket är väldigt bra egenskaper.

Hur har du gått tillväga i produktionsprocessen? 

Jag har haft tur eftersom jag hittade en väldigt bra person redan på första försöket. Jag har jobbat med samma agent i Turkiet sedan jag startade. Han sköter kontakten med fabrikerna, följer produktionen, ser till att allt kvalitetskontrolleras och att leveranserna förhoppningsvis kommer i tid.

Positivt och negativt med eget företag? 

Att jag själv bestämmer över min tid. Jag slipper ha en chef och bestämmer själv vilka människor jag omger mej med. Jag kan dela lokal och jobba ihop med människor jag valt själv och trivs med.

Hade du gjort något annorlunda när du tittar tillbaka? 

Marknaden för barnkläder har förändrats en hel del på de 14 år jag drivit LipFish. Jag skulle ha anpassat mig snabbare till de förändringarna.

Tips till andra som vill starta eget?

För min egen del tycker jag det var bra att starta i lagom takt. Sortimentet från början var väldigt litet, men växte ju mer pengar som kom in från försäljningen. Nätverka, gå med i Facebook-grupper som är relevanta. Fråga, be om tips etc. Det finns många människor som är hjälpsamma och delar med sig av sina erfarenheter.

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

Satsa på den egna webbutiken och göra LipFish mer känt igen. Sen blir det mässa i Tyskland till hösten för att hitta fler butiker att sälja till utomlands. Från att merparten av försäljningen gått via distributörer i olika länder så satsar jag nu på försäljning direkt till butiker och konsumenter. Det blir mer att göra om man jobbar så, men å andra sidan blir det mer kundkontakt vilket jag gillar.

Finns det någon aktivitet/facilitet som du vill tipsa om som är kul för förälder och barn?

Tekniska museet. (Om man får tipsa om något utomlands så är det Nemo i Amsterdam. Helt fantastiskt ställe. Tekniskt- och naturhistoriskt museum i ett och otroligt mycket saker barnen kan prova på. De har tom ett kemilabb!) 

Webbutik:
http://www.shop.lipfish.se


DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.