En livsviktig kurs med Life in Mind

Kul med Kids REPORTAGE Kommentarer


Life in Mind

Livsviktiga kurser om barn


Vi har fått den fantastiska möjligheten att gå två minst sagt livsviktiga kurser inom HLR och första hjälpen för barn anordnade av företaget Life in Mind. Dels har vi gått den fysiska kursen, En livsviktig kurs, som Life in Mind erbjuder på flera orter i Sverige, och så har vi även gått den nätbaserade kursen En livsviktig webbkurs, vilken är framtagen av Life in Mind i samarbete med Trygg-Hansa.


Våra älskade barn är ju det bästa vi har! Om olyckan skulle vara framme är det absolut viktigaste att våga agera. För att ge sig själv de bästa förutsättningarna för att vara beredd om det allra värsta skulle hända är det verkligen värt varenda krona att gå en kurs inom HLR och första hjälpen för barn. Oavsett vilken kurs man väljer att gå är kunskapen kurserna hos Life in Mind ger ovärderlig för oss föräldrar och vi går därifrån fyllda med information som kan rädda liv och också med en känsla av trygghet inför eventuella framtida akuta situationer som vi kan hamna i.


En livsviktig kurs

Under den fysiska kursen, En livsviktig kurs, varvas teori med praktik och på ett proffsigt, intressant och pedagogiskt sätt lär den kunniga instruktören Anna kursens omkring 20 deltagare, både föräldrar, blivande föräldrar och barnvakter, hur man ska gå tillväga när till exempel små barn sätter något i halsen, bränner sig eller hur man utför HLR. Anna arbetar själv som barnsjuksköterska och i och med hennes erfarenhet av att praktiskt ha använt sina kunskaper får kursen ett extra trovärdigt innehåll.

Det är mycket information att ta in under kvällen och ett par pausar med god fika gör att man lyckas hålla koncentrationen på topp under de 3,5 timmar kursen pågår. Anna förmedlar kunskapen med ett stort engagemang och stundtals också med glimten i ögat, vilket känns skönt eftersom kursen i grund och botten tar upp en hel del tunga ämnen. Även om schemat är tight finns det både tid att ställa frågor samt för repetition och övning, vilket är nyckeln till att kunna känna trygghet, för detta handlar om kunskaper som ska sätta sig i muskelminnet.


En livsviktig webbkurs

Webbkursen har samma innehåll som den fysiska kursen och ger förutsättningar att, i egen takt och när man själv önskar, kunna öva hemma.

Det som såklart är så otroligt bra med denna kurs är dels att den är tillgänglig för alla i Sverige och ett sätt att lära sig hjärt-lungräddning samt mer om barnolycksfall när och var det passar en själv. En annan fördel med kursen är att man kan öva hur många gånger man själv önskar samt dela med sig av kursen till sin sambo, mor- och farföräldrar eller andra personer som umgås med barnen.

Vi har testat kursen HLR och Första hjälpen, 0 år-pubertet. Kursen består av 22 avsnitt/lektioner med olika inriktningar men även olika varianter beroende på om det handlar om ett spädbarn eller ett äldre barn. När man beställer kursen ingår även övningsdocka/övningsdockor som man får behålla för repetition. Om du väljer att gå kursen för barn från 0 år såsom vi gjorde får du hem både en spädbarnsdocka samt en större docka.

Varje klipp är några minuter långa och först får du en introduktion om hur man ska gå tillväga om något akut händer och därefter ges tillfälle att själv öva. Efter att ha tittat på filmerna och lyssnat på ljudklippen avslutar man lektionen genom att svara på kontrollfrågor, vilket är toppen då man lättare förstår vad man har tagit in och lärt sig samt vad man måste träna mer på. Det finns även ett avsnitt där man får svar på vanligt ställda frågor, vilket är jättebra och ger en väldigt lugnande känsla. Ett stort plus ger vi instruktören och även grundaren till Life in Mind, Camilla Thurell, som tydligt och pedagogiskt informerar och lär ut dessa livsviktiga kunskaper.

Kul med Kids reflektioner

Det vi tar med oss från dessa kurser, förutom all livsviktig kunskap kurserna innehåller, är också tryggheten att vi nog faktiskt kommer våga och kunna agera när något akut händer, innan hjälpen i form av exempelvis en ambulans når fram. Hur man gör barn-HLR och agerar vid akuta sjukdoms- och olycksfall är livsviktig kunskap både för oss föräldrar men också för till exempel barnvakter, förskolepersonal, samt far- och morförälder. Dessa två kurser rekommenderar vi varmt och borde vara en självklarhet för alla med barn i sin närhet! Det bästa är att kontinuerligt gå denna typ av kurs, eftersom det ständigt krävs repetition och övning för att minnas vad man ska göra i de mer akuta situationer som kan uppstå.


Om Life in Mind

Life in Mind startades av Camilla Thurell, sjuksköterska med specialistutbildning inom anestesi, och företaget erbjuder utbildningar inom HLR och första hjälpen för både privatpersoner och företag. Samtliga Life in Minds instruktörer är certifierade enligt svenska HLR-rådets riktlinjer och är aktiva inom den akuta sjukvården för barn. Mer om Life in Mind och deras verksamhet finns här. 

Kul med Kids community

i samarbete med Life in Mind


I Kul med Kids community hittar du en grupp med information och utrymme för diskussioner om första hjälpen för barn i samarbete med Life in Mind.

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.