Jag vill aldrig bli kallad tjockis. Inte när jag är gravid heller!

Eva Grape Ersson Med mod att föda Kommentarer

När jag var gravid blev jag rejält less på att höra saker som:

-Tjockis! (även om det är sagt med kärlek ville jag inte påminnas om att inte bara magen utan att även rumpa, lår, överarmar etc. hade växt några storlekar)

– Men guuuu´vad stor du är! Du ska väl föda när som helst? (- Nej, om två månader är det beräknat och så en medlidande blick som följd)

– Är du säker på att det inte är tvillingar?

– Vilken jättemage du har! (- Din är inte så liten den heller)

DSC08259

Saker jag tyckte var okey att höra:

– Vad din mage klär i blommigt.

– Vilken fin mage du har!

– Det klär dig att vara gravid!

– Vad du är vacker!

och allt på samma tema. Ibland kunde jag verkligen känna mig fin med min härliga mage. Men det är också ganska lätt att bara känna sig stor och klumpig emellanåt när man väntar barn, så positiva kommentarer kunde jag tycka var mysigt att få.

Jag vet att det inte bara är jag som upplevt det här. En snabb googling ger många exempel på många som blivit väldigt sårade. (Det är väl ingen mänsklig rättighet att få kalla gravida tjockis? Nu måste vi börja ifrågasätta idioterna)

Vissa säger – men allt det där är komplimanger eller avundsjuka, det handlar om hur du tolkar det! Men det köper jag faktiskt inte alls. Det hör väl till vanligt hyfs att inte kommentera folks utseende om det inte är i positiva ordalag?! Vi vet också att många kvinnor blir osäkra på sin kroppar i förändring under graviditeten och det är inte alls hjälpsamt med den sortens kommentarer även om de inte är illa ment. Folk har överlag dålig koll på hur stor variation det kan vara på gravida kvinnokroppar och därför bli kommentarerna ibland väldigt fel. Bättre att vara tyst med sina frågor om en tvilling missats på ultraljudet och bara säga något snällt istället, säger jag.

Ofta går det bra att fråga det mesta om det görs av uppriktig nyfikenhet om när det är dags, hur länge en tänker jobba, hur en mår och så vidare. Och självklart spelar det roll vem kommentaren kommer ifrån.

Hur kommer det sig att det är legitimt att kommentera eller diskutera min kroppsform bara för att jag är gravid?

Vad har du för erfarenhet av det här? Tycker du att det är okey att kalla någon tjockis bara för att hon väntar barn?

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.