Hur låter bokstaven

Kul med Kids REPORTAGE Kommentarer


Susanna Cabander berättar om

Hur låter bokstaven


Hur låter bokstaven? är en abc-bok som introducerar alfabetet för barn på ett nytt sätt. Den grundar sig på forskning om läsinlärning och tar fasta på det som har visat sig ha en avgörande betydelse när man ska lära sig läsa. Nämligen att man tidigt får träna på kopplingen mellan bokstav och språkljud – det vill säga både hur bokstäverna ser ut och hur de låter. I Hur låter bokstaven? finns, förutom bokstävernas ljud, också bilder som illustrerar situationer där ljuden uppstår. De ger visuella ledtrådar till hur ljuden låter och gör det lättare för barnen att lära sig koppla ihop bokstäverna med språkljuden.

Vi har träffat författaren Susanna Cabander som har tagit fram boken.

Hur kom idéen till Hur låter bokstaven? 

Jag fick idéen när jag utbildade mig till logoped och skrev ett examensarbete om läsinlärning. Det var så tydligt, enligt forskningen, att en viktig grund för att lyckas i läsinlärningen just är att man tidigt får träna på att koppla ihop bokstav med språkljud. Eftersom det var så viktigt började jag undra varför det inte lärs ut på ett tydligare sätt.

Läsningen är ju så pass betydelsefull och någonting vi behöver främja hos barnen. Den största delen av vår kunskapsinhämtning i skolan sker via läsning, och läsningen är en förmåga som leder till så många bra saker – den kan ge oss nya perspektiv, utveckla vårt tänkande och vårt ordförråd till exempel. Så för mig kändes det viktigt att kunna bidra med någonting som jag tror kan underlätta läsinlärningen och sättet vi lär ut bokstäverna på. Och, när jag hade kommit på idéen till boken såg jag att den skulle fylla ett tomrum och var någonting som verkligen skulle kunna  göra nytta för så många. Det blev min drivkraft till att gå vidare och satsa på idéen fullt ut.Finns det någon aktivitet/facilitet som du vill tipsa om?

Jag tycker (även om jag möjligen är något påverkad av det jag sysslar med, men det är ändå mitt bästa tips) att gå till bibblan tillsammans är väldigt kul. Man kan välja och vraka bland massvis med böcker helt gratis och dessutom brukar det ofta finnas en barnhörna där man kan hänga och mysa tillsammans och bläddra och läsa i böckerna ihop. Ibland har de ju teaterföreställningar och annat kul för barn på biblioteken också.

Mer information om boken och var du kan köpa den hittar du här.

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.