förlossningen är början

Förlossningen är början på livet

Eva Grape Ersson Med mod att föda Kommentarer

Jag läser just nu en så fin bok som heter Gentle birth, gentle moterhering – a Doctors guide to natural childbirth and gentle early parenting choices av Sara J Buckley, MD. Den innehåller så extremt mycket matnyttigt så jag kommer säkert att återkomma till den. Första gången jag bara bläddrade i den fastnade jag dock på detta som bara slog an något i mig.

förlossningen är början

Förlossningen är början på livet; början av moderskapet och faderskapet. Vi förtjänar alla en bra början.

För visst är det så, att alla förtjänar en bra början – en fin början på vårt liv och livet som förälder.

Vad kan vi göra för att öka chanserna till en bra start? Det finns mycket tänker jag att göra både på individ- och samhällsnivå.

På individnivå kan vi förbereda oss på olika sätt inför förlossning och första tiden med barn. Vi kan titta på vilka alternativ vi har, utbilda oss, känna och tänka efter vad som är viktigt för just mig och oss och vad som känns viktigt. Vi kan hjälpa och stötta andra. Vi kan be om hjälp.

På samhällsnivå behöver vi en förlossningsvård som verkligen finns där när vi behöver den. Vi behöver ge möjlighet att alla får föda där de är som tryggast. Vi behöver familjecentraler, öppna förskolor och enkla vägar att få stöd via BVC och Råd och Stöd innan problem blir stora.

Det finns så klart mycket som kan göras. Mycket stöd finns också att få. Och själv erbjuder förlossningsförberedande kurser och är doula av just den här anledningen: Att jag tycker det är så otroligt viktigt att vi har möjligheten att få en bra start i våra liv.

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.