En perfekt förlossning

Eva Grape Ersson Med mod att föda Kommentarer

Många känner att om de inte kan utföra en sak PERFEKT är det ingen idé att göra den. MEN när du ska föda barn är det verkligen perfekta att göra sitt bästa.

Jag vet att en förlossning, och förberedelsen av den, kan vara en fantastisk upplevelse.

Jag vet att det kan vara en stärkande upplevelse både för kvinnan och för paret som gjort detta tillsammans.

Jag vet att du kan föda barn och 5 minuter efteråt önska att du ska få göra det igen.

Jag vet att den belöningen du får aldrig kan mäta sig med något annat.

Jag vet att du efteråt kan känna dig starkast i världen, on top of the world och samtidigt ömhudad och naken i en kärleksbubbla.

 Jag vet också att många inte fått uppleva det här. Det är det som drivit mig att själv börja hålla i förlossningsförberedande kurser, samtala med gravida och skriva här – att några till ska få uppleva positiva förlossningar.

Jag vet också att en positiv förlossningsupplevelse inte handlar om perfekt. Inte någonstans. Det är upplevelsen som är det viktiga, oavsett hur det förlossningen blir.

Vad vi kan göra är att förbereda oss, be om hjälp, släppa prestationer och tanken på att göra rätt eller fel – göra det vi själva behöver göra för att få föda i trygghet och tillit.

Att föda barn har inte med prestation att göra och det bästa är om vi kan släppa de krav vi har på oss själva. Både för den födande och för den som är stöd. Det är så lätt att vi hindrar oss själva när vi ställer krav på att prestera.

För att kunna mäta vår prestation måste vi också jämföra oss med andra, något som är dömt att misslyckas när det gäller förlossningar. Vi är olika, våra förlossningar är olika och vi kan inte ställa oss mot varandra. Prata gärna med andra som fött barn om det får dig att må bra, om det peppar dig och känns roligt men det finns ingen mening med att jämföra en förlossning med en annan då vi aldrig kan veta hur vilka förutsättningar den födseln hade.

(Motgiftet mot skrämselhistorier skriver jag om en annan gång).

Du kan inte lyckas eller misslyckas med en förlossning. Du behöver inte prestera. Bara vara!

Finns det något du behöver hjälp med för att kunna släppa eventuella krav?

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.