Carl Oscar

Kul med Kids REPORTAGE Kommentarer


Annika Öhberg om

Carl Oscar


Vi har träffat Annika som tillsammans med sin man Niclas grundat företaget Carl Oscar som designar och säljer produkter med funktion, färg och form i samband med mat och dryck för både barn och vuxna. Startskottet kom när deras barn föddes. Carl, idag 13 år och Oscar, 11 år har både namngett företaget och är idag i allra högsta grad involverade och ger ständigt inspiration och idéer till nya produkter.


Berätta lite om dig själv. 

Jag heter Annika, är 48 år och bor på Lidingö tillsammans med min man Niclas och våra två barn, Carl 13 år och Oscar 11 år. Jag är född och uppvuxen i Värmland. Med en magisterexamen i ekonomi och marknadsföring inriktad på varumärken som grund så blev det sedan jobb med kundservice, orderhantering, marknadsföring och kommunikation i nästan 20 år innan jag sa upp mig och startade eget. Min man Niclas är född och uppvuxen i Närke och är även han ekonom med inriktning på organisation och ledarskap. Han har i nästan 20 år jobbat med implementering av nya affärssystem, produktionsplanering, inköp i asien, logistik och som lagercontroller. Kort och gott, hans starka sidor är det jag inte kan alls och tvärtom.

När började du fundera på att starta eget och varför?

Som de flesta andra så började jag och Niclas tänka på ett annat sätt när vi fick barn. Många frågor kring temat ”meningen med livet” fick helt andra svar än tidigare. Karriär och hög lön i yrkeslivet blev bortprioriterat till förmån för flexibilitet, bestämma över sin egen tid, må bra och värna om vår miljö. Vi är dock båda personer som har svårt att göra något ”halvdant” och brinner för det vi tror på så efter många, långa diskussioner så landade vi i att starta eget för att där finna utmaningar som driver oss framåt och tillfredsställer vårt behov av att skapa och kommunicera utifrån våra egna åsikter och idéer.

Hur kom idén med Carl Oscar? 

Efter många funderingar så inträffade händelsen som gjorde att vi tog steget och startade eget. Det var på vintern 2007, vår son Carl satt i bilbarnstolen och drack en festis och det resulterade i massor av spill och kladd när han tog tag i den och klämde till. Det mesta av innehållet hamnade på kläderna och i bilen. I det ögonblicket föddes idéen till tetrahållaren, som kom att bli vår första produkt.

Svårigheter på vägen med att starta och driva Carl Oscar? 

Först och främst ekonomi. Vi hade inga pengar och ville inte heller ta in någon annan delägare som skulle ha åsikter om vad och hur vi skulle göra. Även ”allt runtomkring” är jobbigt i början. Man har ju oftast en klar idé om vad man vill göra men det är mycket byråkrati och beslut som ska tas i början. Allt från att välja företagsform, skapa en grafisk profil, hitta leverantörer till att sälja produkter från ett nytt, helt oprövat varumärke som ingen hört talas om.

Har du tidigare erfarenhet/utbildning inom detta område? 

Varken jag eller Niclas har några tidigare erfarenheter av att starta och driva eget men jag har i hela mitt liv haft en längtan efter att ha ett eget företag och det känns häftigt att nu kunna pricka av det på min ”bucket-list”.

Hur har du gått tillväga i produktionsprocessen?

Vårt grundläggande mål är att skapa hållbara och funktionella produkter som kan användas om och om igen för att på så sätt minska användandet av engångsförpackningar. Vi tar fram allt fler produkter i rostfritt stål och givetvis är alla våra plastprodukter BPA- och ftalatfria. Själva produktionsprocessen startar ofta med att Niclas får en produktidé. Sen tillför jag det mesta när det gäller funktion, och designen skapar vi gemensamt. Ibland är detta en process som går fort men det kan även ta flera år. Ofta har vi från början helt skilda åsikter och är inte sällan rejält osams innan vi når ett resultat som vi båda tror på. Själva produktionen och materialval håller sedan Niclas i huvudsak i och jag gör foldrar, etiketter och förpackningar samt ansvarar för illustrationer.

Svåraste med att starta eget? 

Ekonomisk press i början samt att allt tar mycket längre tid och är krångligare än man tror.

Positivt och negativt med eget företag? 

Det finns såklart både positiva och negativa sidor med eget företag men det gäller ju att hitta en nisch där de positiva sidorna överväger.

Jag upplever det som oerhört positivt att kunna bestämma över min egen tid, ha flexibilitet. Det dåliga samvetet att behöva gå tidigare från jobbet pga tandläkarbesök och utvecklingssamtal med barnen har försvunnit. Jag kan då istället jobba en stund på kvällen och ingen ifrågasätter det. Andra fördelar är att jag nu kan jobba ihop med flera av mina vänner och bekanta på många olika plan. Vi hjälper ofta varandra. Att ha, och bygga vidare på ett bra nätverk är ovärderligt. Man träffar även massor av nya, inspirerande människor. Vi exporterar nu allt mer (2017 var över 60% av vår totala försäljning export). Det tycker jag personligen är oerhört roligt. Man lär sig massor av att ha kontakt med olika länder, kulturer och människor. Det blir lite av livets skola.

För vår del så är det absolut övervägande positiva aspekter med eget företag men det mest negativa är nog att aldrig vara helt ledig. Det finns alltid något man har dåligt samvete för och som inte är gjort. Det kan även dyka upp knepiga situationer t ex när man är bortrest på semester. I det fallet är det ju dock en stor fördel att ha ett familjeföretag. Vi kan ju då genast stämma av med varandra och försöka hitta en lösning. En annan, ständig oro med eget företag är naturligtvis även ekonomin. Vi valde ju en tuff och kostsam väg som tar tid när vi startade ett helt nytt varumärke med egna produkter. Man får i det fallet oftast räkna med minst 5 år innan man kan börja se ett positivt resultat. Vi har verkligen kämpat men efter snart 7 år av helsatsning så har det vänt.

Hade du gjort något annorlunda när du tittar tillbaka? 

Det finns många mindre beslut som jag skulle ha gjort annorlunda. Man gör hela tiden fel men samtidigt är det en skola som man lär sig av och vissa saker måste man testa innan man vet. En tidigare chef som jag hade sa alltid att det är bara den som inte gör något som aldrig gör fel och det har blivit lite av en ledstjärna. Ofta måste man bara våga prova. När det gäller de flesta stora besluten tror jag dock att vi har gjort rätt. Vi valde exempelvis att tidigt ställa ut på stora, internationella mässor. I början gav det inget resultat och kostade oss massor av pengar. Idag lägger vi fortfarande mycket tid och en övervägande del av vår marknadsföringsbudget på mässor men nu börjar vi få tillbaka det vi har satsat.

Tips till andra som vill starta eget?

Först och främst, gör det! Man måste våga prova. Gå inte och bara fundera så att det till slut övergår i att du grämer dig för att inte ha vågat testa. Utnyttja ditt nätverk. Det finns massor med kompetens bland vänner och bekanta, våga fråga och be om råd. Ta även hjälp med det man inte kan. Som småföretagare måste man lära sig att göra många olika saker själv men man kan inte göra allt. Fundera utifrån din kompetens och ditt intresse. Börja med att boka en träff med någon i din närhet som driver eget för att få tips och råd.

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

Carl Oscar är nu inne i en expansiv och spännande fas. Vi har en bra produktmix som grund men jobbar hela tiden parallellt med hållbarhet, nya idéer, material och produkter. Vårt mål är såklart att växa, både hos befintliga kunder och på nya marknader, men i långsam takt så att vi klarar av det. Det inträffar allt oftare att jag träffar på människor som använder någon av våra produkter. Det är jätteroligt!

Finns det någon aktivitet/facilitet som du vill tipsa om som är kul för förälder och barn? 

Tillbringa så mycket tid ni kan utomhus. Både barnen och vi vuxna får energi, blir piggare och mår mycket bättre av det. När det gäller mat och dryck utomhus är jag såklart partisk men ät ute ibland. Grilla korv över en öppen eld eller ta med en matlåda eller termos med mat eller mellanmål. Bara att äta ute i trädgården eller i lekparken gör att maten smakar bättre och barnen älskar det. Det behöver inte alls vara komplicerat och ta en massa extra tid.

Besök Carl Oscars webbshop HÄR


DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.