Bombadill – Idéen att göra mjuka leksaker fick Birgitta när hon var hemma med barnen.

Kul med Kids REPORTAGE Kommentarer


Birgitta Sjöberg berättar om

Bombadill


Vi har träffat härliga Birgitta Sjöberg som är grundare till Bombadill. Idéen att göra mjuka leksaker fick hon när hon var hemma med barnen. ”Jag ville göra säkra, tysta och fina leksaker som barnen kunde leka med. Jag ville att det skulle vara tåliga och kunna tvättas så barnen kunde stoppa dem i munnen precis när de kände för att göra så, säger Birgitta.”

Berätta om dig själv och din bakgrund

Jag är 48 år, har två pojkar födda -03 och -05, som bor hos mig varannan vecka. Jag har nog alltid varit lite av en mångsysslare. Jag är praktisk och gillar när det finns problem att ta tag i men tycker samtidigt att det verkligen är lyxigt att plugga. Jag har en magisterexamen i ekonomi med en härlig blandning av kurser som entreprenörskap, kreativt företagande, koncernredovisning och juridik.

Varför eget företag?

Det som lockar mig är inte att driva företag och tjäna massa pengar. Jag gillar att genomföra idéer och få saker att funka, flyga. När det väl gör det hittar jag gärna på något nytt. Utan att egentligen ta medvetna val har jag levt och lever efter devisen ”Det har jag aldrig gjort förut så det kan jag nog…”. Lite så var det med Bombadill. Tillfälligheter resulterade i att ett första sortiment visades på Formex i augusti 2007. Väl där fick jag Formidabelpris i kategorin lek och trendoraklet Stefan Nilsson visade upp mina produkter tillsammans med andra Formidabelvinnare i morgonsoffan hos Tilde de Paula på fyran. Genomslaget var enormt och från att det mer var en kul grej och en dröm om eget företag var det efter fyra dagar ett faktum. Jag hade mer orders än jag hade produkter och produktionen blev akut problem, om än ett angenämt sådant.

Hur har du gått tillväga i produktionsprocessen? 

”Jag ska bara få ordning på produktionen sen ska jag…..”
Bevingade ord som jag sa någon gång under de första månaderna, och många gånger efter det innan jag insåg att det är en icke-mening. Produktion betyder problem, det är en omöjlighet att allt ska bli perfekt. Ju förr man hittar sin good-enough nivå desto lättare blir livet som företagare. Att hitta rätt producent/samarbetspartners är klurigt, rekommendationer har visat sig vara lika bra/dåliga som random nya kontakter.  

Positivt och negativt med eget företag? 

Det svåraste med att vara egen är alla kompromisser man tvingas till. Min ursprungsvision var att tillverka unika och vackra leksaksbakelser av bästa kvalité, i ekologiska material, fair tradeade och helst närproducerade. Jag ville även att produktionen av mina bakelser skulle bidra med något gott i samhället. Ge jobb och möjlighet till människor i utsatthet. Det finns många fantastiska organisationer och eldsjälar världen över som exempel hjälper ensamstående kvinnor med en chans till nystart. Allt detta samtidigt som jag ville att priset inte skulle vara högre än att alla skulle kunna ha råd att ha ett fikakitt från Bombadill på minst fem-sex produkter. Jag har inte gett upp de drömmarna, men har under resans gång fått böja mig för den faktiska verkligheten och att allt inte går att nå med mjuka leksaksbakelser. Som tur är kan jag ju göra annat som kan nå de visioner som inte fikakittet gör…
Den första kompromissen var odiskutabel, produkterna behöver tillverkas på en fabrik med erfarenhet av leksakstillverkning. De svenska leksakslagarna är obevekliga och bara tanken på att bara en produkt inte skulle hålla måttet och komma att skada ett barn var skrämmande. Ett annat hårt slag var när jag till slut fick inse att jag inte skulle kunna tillverka dem helt ekologiska. Jag lärde mig massor om bomullsproduktion och sökte länge efter andra mer miljövänliga material men fick slutligen nöja mig med att de produkter jag sätter på marknaden har ett litet miljöavtryck. Med bra materialval, en liten materialåtgång, båtfrakter och framför allt att de håller länge och tål att lekas med. De produceras på en fabrik med en ledning som utbildar och bryr sig om sin personal och ger dem en lön som går att leva på.

Tips till andra som vill starta eget?

Mitt bästa tips är att omge dig med bra människor, var hjälpsam och du får hjälp tillbaka. Få av oss är bra på allt men, det är oftast lätt att bidra med det vi själva är bra på. Äg ditt företag själv. Du får själv ta och stå för dina beslut vilket kan vara tufft men du behöver inte kompromissa med din magkänsla. Ju större förtroende du delar med människor desto viktigare är valet och att det känns rätt. Skillnaden mellan att ha en rak och ärlig dialog med en produktionsledare vs en som döljer missar och har en dold agenda är enorm. 

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

Att driva eget har blivit en livsstil för mig. Min familjesituation satte ramarna och de sa att det inte var möjligt att ha ett tidsbestämt heltidsjobb. Inom de ramarna har jag hittat de lösningar som fungerar för mig/oss och i dagsläget har jag flera sysselsättningar. Den kreativa fasen av Bombadill har varit på sparlåga under en tid och jag har skalat ner till en solidkärna av produkter som alla är genuina Bombadillbakelser. Med det sagt så är det inte så att det inte finns nyheter på ritbordet men det blir mer i samma tema och inte som förr, cafédiskar, mattor, lakan etc. Hm… eller kanske, vem vet :).
Drömmen om att bidra med något positivt till samhället lever i allra högsta grad kvar, men formen har inte riktigt satt sig ännu. Kanske en kreativ verkstad där människor känner sig behövda och bara kan få vara och känna av den helande kraften i att skapa med händerna. 

Finns det någon aktivitet/facilitet som du vill tipsa om som är kul för förälder och barn?

Nu är mina barn äldre, 12 och 14, och det första som poppar upp i mitt huvud är Boda Borg. Lite som fångarna på fortet med kluriga och/eller fysiska problem att lösa. Det har passat oss perfekt som gillar att klättra och vara allmänt fysiska. 
När jag tänker tillbaka på småbarns- och bebisåren är nog mitt främsta tips att inte göra så mycket alls. Jag hade fullt upp att klara omställningen från att vara van att sätta sig själv först till att hamna långt ner på listan efter barnen, familjen, normerna etc till att hitta tillbaka till någon form av jämnvikt igen. Barnens mående kommer alltid först men insikten om att jag inte är till någon nytta om jag inte själv är i balans blev en vändpunkt. Jag kan inte lära dem självkänsla om jag inte själv har en, eller att det inte är så farligt att inte lyckas med allt utan att själv misslyckas och hantera situationen på ett bra sätt. 
Men något jag gjort med båda mina barn och som vi verkligen gillade var att gå på babysim, vi älskar verkligen vatten och att bada.ERBJUDANDE

20 % i sommarlovsrabatt hos Bombadill


 
 

Nu har ni möjlighet att få 20% i rabatt.

Erbjudandet gäller v.23-33

Kolla in webbshopen här

Använd koden: kulmedkids

 

DELA MED VÄNNER

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.