Acceptans som verktyg under förlossningen och livet

Eva Grape Ersson Med mod att föda Kommentarer

Acceptans kom jag först i kontakt med via Anna Kåvers bok ”Att leva ett liv, inte vinna ett krig” och efter det har jag tränat mycket. Varje dag kommer det tillfällen då jag får öva! 🙂

Acceptans handlar om att ”gilla läget”, inte som i att alltid tycka ”tjoho vad kul” eller att tycka om det som händer, utan att acceptera att saker är som det är. Att inte döma, fördöma det som sker och inte heller att försöka fly undan eller förändra det.

Att öva på acceptans under graviditeten kan vara otroligt bra övning inför förlossning och föräldraskap. Acceptans kan vara nyckeln när du under förlossningen känner att du vill gå hem, eller när ditt spädbarn ammar sig igenom en hel dag och du inte kommer utanför dörren, eller när svärmor lägger sig i barnuppfostran 😉

Att ha övat på det här med acceptans har gett mig ett lugn jag inte hade förut. Det gör att jag inte retar upp mig så mycket, att jag inte blir så förbannad på saker utan har lättare att ta tag i det som händer och förhålla mig till det på ett mer produktivt sätt.

Acceptans och mindfulness när du föder

I Föda Utan Rädsla pratar vi också mycket om mindfulness som går hand i hand med acceptansen. Att vara i nuet, ett andetag i sänder, en värk i taget. Vi accepterar. Vi överlämna oss till det som händer. I Föda Utan Rädsla får vi också enkla verktyg som hjälper oss att stanna i närvaron vilket hjälper förlossningen framåt och gör att vi mår bättre. Vi accepterar, istället för att fly undan och önska att vi var någon annanstans, och just där och då kan vi göra det vi behöver.

acceptans

De flesta böcker som handlar om förlossningsförberedelser idag tar upp mindfulness och acceptans på ett eller annat sätt. Jag kan dock rekommendera att till exempel läsa Att leva ett liv, inte vinna ett krig för en djupare förståelse av acceptans att ha med sig genom hela livet.

Som mitt vanliga mantra- Så under förlossningen som i livet

Det är samma saker som gäller!

DELA MED VÄNNER

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.